En svaghet i vår hjärna som narcissister utnyttjar

Det är fascinerande hur skönhet uppfattas som synonymt med godhet, skrev Leo Tolstoy.

Har du märkt att din hjärna automatiskt tänker så. Att en vacker person är en god person?

Det beror på en svaghet i din hjärna, hur din hjärna är “hardwired”.

Skönhet går förbi de främre delarna av din hjärna som normalt sköter kritiskt tänkande och problemlösning. Skönhet går rakt in i det nervcentrum som sköter belöningar.

Och skönhet är något universellt. Symmetri och harmoni är något alla uppfattar som vackert hos människor.

Så när du ser en vacker människa så åsidosätter det dina vanliga protokoll. Det kopplar helt förbi ditt kritiska problemlösningscenter, och du tänker inte förnuftigt eller logiskt.

Det här är en stor svaghet, som narcissister utnyttjar till max.

Men det finns lite hopp.

Forskning har visat att om vi får tilläggsinformation, t.ex. att den vackra personen är narcissist, då förändras situationen.

Alla vet att man inte kan lita på en narcissist. Vi vet att de ljuger, manipulerar och alltid spelar offer. Vi vet att de projicerar sina brott på andra, för att få som de vill och själva komma undan. Vi vet deras bedrägliga spel.

Då blir vi inte lika enkelt lurade av narcissisters skönhet längre. Då börjar de kritiska delarna av våra hjärnor fungera igen.

Det allra bästa skulle alltså vara att få innehållsförteckningar/etiketter på människor, så att vi alla kan känna igen störda och skadliga karaktärer, och hantera dem på rätt sätt.

Godhet sitter inte i utseendet. Godheten sitter i personligheten bakom det yttre.