Henrik Karlberg by Kia Karlberg

Henrik Karlberg är en berömd konstnär, bosatt i Åbo.

Henrik är allmänt känd som den ledande nakenkonstnären i Finland, och han har skapat många av landets mest omtalade bilder och konstverk i modern tid. Henrik är en stark filosofisk tänkare och samhällskritiker, med ett brinnande intresse för att göra världen bättre för alla.

Som en sann och orädd konstnär står Henrik upp för frihet, sanning och öppenhet, och pekar på uppenbara felaktigheter i samhället. Den finska statsmakten svarar genom att brutalt slå ner Henrik och hans familj, under total mörkerläggning.

Henrik föddes 1974 och växte upp på ön Norrskata i Åbolands skärgård (en svenskspråkig del av landet). Han gick gymnasiet i Pargas, och studerade sedan ekonomi vid Åbo Akademi.

Vid denna tid blev Henriks hälsa allt sämre. Kroniska sjukdomar och fysiska funktionshinder gjorde snart att Henrik inte längre kunde förvärvsarbeta. Efter år 2006 har Henrik inte haft några inkomster alls, han är i praktiken helt invalidiserad.

Konsten och det konstnärliga skapandet blev meningen med livet för Henrik.

Henrik har passionerat specialiserat sig på att konstnärligt avbilda den nakna människokroppen, det mest klassiska konstmotivet av alla. Henriks högklassiga, internationella och vackra fotokonstproduktion är i en klass för sig, och hans signatur har alltid varit en mycket konsekvent linje av tidlösa, svartvita nakenbilder. Henrik är en av världens bästa och kallas ofta för “Finlands Helmut Newton”.

Henrik har alltid varit en självständig och okommersiell konstnär, som satsat 100% på sin konst. Han har inte utfört kommersiella eller beställda uppdrag.

Personligt

Kia och Henrik Karlberg
Nygifta Kia och Henrik Karlberg utanför Svartå slottskyrka

Henrik är sedan 1998 gift med konstnären/filosofen Kia Karlberg. Paret bor på ön Hirvensalo i Åbo, i Villa Kia – konstnärshemmet som de själva skapat och byggt åren 2003-2004.

Villa Kia
Villa Kia, Henrik och Kia Karlbergs konstnärshem på Hirvensalo i Åbo

Henrik och Kia har nu bott i Villa Kia i nästan 20 år. Under den tiden har de också skapat en av landets vackraste trädgårdar här.

Villa Kia trädgård
Villa Kias trädgård

Du kan läsa mer om Henrik och Kia Karlberg på Kias webbplats: kiakarlberg.org

Där har Kia skrivit mycket mer om Henrik, om Henriks hälsa, om Villa Kia och trädgården. I sektionen Dokumentation & Bilder finns rikligt med information, och dagliga bilder från deras lugna och harmoniska eremitliv.

Henrik hör till högriskgruppen för COVID-19, så Henrik och Kia har varit tvungna att leva i total självisolering de senaste åren.

De senaste 9 åren har Henrik assisterat Kia med hennes vetenskapliga forskning om narcissism.

Kia är en av världens främsta experter på narcissism, och har på basen av sina banbrytande insikter grundat den globala filosofin Anti-narcissism, som redan satt stora spår i vår omvärld.

Besök webbplatsen för Anti-narcissism här >

Henrik är en mycket varmhjärtad, empatisk och omtyckt person, som osjälviskt vill hjälpa alla. Han är också en högkänslig person (HSP Highly Sensitive Person).

Henrik och Kia behöver nu din hjälp och ditt stöd

De senaste åren har finska staten utövat ett totalitärt förtryck mot Henrik och hans familj – ett förtryck som saknar motstycke i västvärlden. Allt staten gör strider mot grundlagen, mot internationella fördrag och mot grundläggande demokratiska rättsstatsprinciper. Dessutom gömmer staten detta enorma maktmissbruk i total sekretess, så att omvärlden inte skall kunna granska det.

Läs mer om detta i första delen av Henriks internationellt prisade essä Kafkaesque Process in Finland – Artist needs urgent help. Du kan också ladda ner dokumentet som en PDF här. Fortsättning följer senare.

Framtid och visioner

Henriks mål är att bli världens bästa inom sin konstgenre Fine Art Nudes.

Både Henrik och Kia tror att kunskapen om Anti-narcissism kommer att förändra hela världen inom de närmaste decennierna. Målet är en global och kärleksfull revolution; den vackra revolutionen, där alla förödande narcissistiska element kommer att elimineras från varje system, kultur och religion.

Filosofisk-bloggen kommer att behandla och diskutera frågor som berör allt detta.

Pressbild

Pressbild av konstnären Henrik Karlberg | Image credits: Kia Karlberg